El Govern de Caldes de Montbui està compromès amb la lluita contra els efectes del canvi climàtic, amb accions concretes aprovades recentment: l'eliminació del mínim a la taxa d'obres per instal·lar plaques solars i les bonificacions a l'impost d'obres per habitatges amb certificacions d'eficiència per sobre de la mitjana, i amb mesures que s'han realitzat els darrers anys, com la substitució de les lluminàries públiques de vapor de sodi per LED i la progressiva renovació de la flota de vehicles municipals amb vehicles elèctrics: cotxes, motos, furgonetes i segways, que no emeten partícules contaminants.
En aquesta línia l’Ajuntament de Caldes de Montbui va aprovar per unanimitat de tots els grups en el ple de desembre de 2019 la Declaració de l'emergència climàtica del municipi. La moció aprovada compromet l’Ajuntament a elaborar un pla d’actuació, el Pla d’Acció Climàtica, que concreti propostes per adaptar les diferents polítiques municipals als ODS 2030 - Nacions Unides, al marc de l’European New Green Deal, al Plan Nacional Integrado de Energía y Clima (PNIEC) 2021-2030 i a la Llei 16/2017, del canvi climàtic, de la Generalitat de Catalunya. Enllaç a la notícia de la Declaració de l'emergència climàtica al municipi
Quins resultats se n'esperen?
El procés participatiu té un abast de tot el municipi i pretén promoure la intervenció de la ciutadania de Caldes de Montbui en la definició i priorització de propostes concretes d’acció per a la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic que recollirà el Pla d’Acció Climàtica de Caldes de Montbui.
Partint d’aquest objectiu general aquest procés participatiu també pretén:
Fer divulgació sobre l’escalfament global i l’emergència climàtica, en què consisteix la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic, plantejar idees innovadores i propostes per al lideratge en l’acció climàtica, i la necessitat d’un Pla d’Acció Climàtica 2020-2024.
Implicar agents públics i privats per incrementar el compromís de la lluita davant l’emergència climàtica.
Qui hi pot participar?
Podeu participar-hi les persones que vulgueu generar una visió compartida sobre les mesures que podem prendre a Caldes de Montbui per a mitigar i adaptar-nos al canvi climàtic.
A més, es fa un esforç especial per comptar amb la participació dels agents econòmics, socials, entitats, educatius, i els responsables tècnics de les diverses àrees de l’Ajuntament més implicades en concretar i desenvolupar les propostes relatives al Pla.
Com puc participar-hi?
Amb motiu de l’actual context de la COVID 19 aquest procés de participació es desenvolupa de manera telemàtica. En cas que durant el desenvolupament del procés aquesta situació canviés, l’Ajuntament promourà les trobades presencials.
Decidim: qualsevol persona pot accedir a tot el contingut de la plataforma digital de participació ciutadana Decidim, tanmateix per a realitzar propostes al Decidim ho poden fer les persones a partir de 16 anys i cal registrar-se. El registre el féu a través de la mateixa plataforma, de manera molt senzilla, i només cal un compte de correu electrònic i una contrasenya a la compte d'usuari.
Zoom: les sessions virtuals d'informació, de debat i priorització i la de retorn es faran a través de la plataforma de videoconferència Zoom. Per assistir només cal inscripció prèvia per tal que us fem arribar l'enllaç.
Altres canals de participació: Les persones que vulgueu participar i que per algun motiu no pugueu accedir a les plataformes digitals proposades, podeu presentar una sol·licitud general a l’Ajuntament de Caldes de Montbui especificant la vostra proposta i/o priorització (us recordem que amb motiu del context de la COVID cal demanar cita prèvia T. 93 865 56 56) o bé enviar un correu a accioclimatica@caldesdemontbui.cat.
Per a qualsevol dubte poseu-vos en contacte amb accioclimatica@caldesdemontbui.cat T. 93 519 00 05 o participacio@caldesdemontbui.cat T. 93 862 70 24.
Calendari del procés
L’Ajuntament preveu el calendari del procés especificat a les fases i garanteix que el termini de la fase de recollida de propostes no serà inferior a 30 dies. En cas que es produeixi alguna variació en la temporalitat de la resta de fases, l’Ajuntament informarà a través dels seus canals d’informació i comunicació, així com als participants.
Davant del canvi climàtic, cal actuar i cal actuar ara! Entrevista a Montserrat Termes Rifé a càrrec del regidor Jordi Martin Forns
Compartir